Regelmatig een gezondheidscheck als bloeddonor!
Van bloedtransfusies voor mensen met kanker tot het redden van iemand na een auto-ongeluk. En van het ontwikkelen van medicijnen tot het in leven houden van een te vroeg geboren baby. Met jouw bloed redden en verbeteren we levens, dus we zijn dankbaar als je donor wilt worden bij Sanquin.
Het Lokaal Sport- en preventieakkoord probeert met uitvoering van extra interventies, naast het al bestaande aanbod in de gemeente, een bijdrage te leveren aan de bevordering van een gezonde leefstijlt. Met dit artikel lichten we een manier uit om een aantal keer per jaar een gratis gezondheidscheck te krijgen. Wordt boeddonor bij Sanquin bloeddonatie en bij elke donatie wordt je bloed gratis gecheckt op infectieziekten, wordt je bloeddruk en HB-waarde gemeten.
Hoe werkt bloeddonatie?
Zowel mannen als vrouwen mogen bloed doneren. Mannen mogen tot 5 keer per jaar bloed doneren en vrouwen maximaal 3 keer. Bloed afnemen duurt 10 minuten. Tijdens je afspraak stellen we medische vragen, meten we onder andere je bloeddruk en eet en drink je na afloop iets in het donorcafé. Na deze goede daad sta je na een uurtje sta je weer buiten! Als jouw bloed nodig is, ontvang je een oproep. Hoe vaak we je oproepen, hangt af van je bloedgroep en de vraag vanuit ziekenhuizen. Tijdens je eerste afspraak nemen we bloed af om te onderzoeken welke bloedgroep je hebt, zodat het bloed ten goede komt aan de juiste patienten.
Gezondheidscheck
Soms is bloed geven minder geschikt voor jou of de patiënt die je bloed ontvangt. Als je bijvoorbeeld infectieziekten in je bloed hebt, kan dat de patiënt nog zieker maken. Daarom zijn er eisen om doneren veilig te houden en worden er een aantal boedtesten uitgevoerd. Ook vullen alle donateurs voorafgaand een donatiecheck en vragenlijst in.
Bij (nieuwe) donors testen we het bloed op belangrijke infectieziekten die overdraagbaar zijn via bloed. Dat zijn:
- HIV (het AIDS-virus)
- Hepatitis B
- Hepatitis C
- Hepatitis E
- Syfilis (een soa)
- HTLV-I/II. (Human T-cell Lymphotropic Virus; Leukemievirus)
Deze virussen, bacteriën en/of ziektes kunnen lang, soms je hele leven, in je bloed aanwezig zijn. Je bent dan drager en hoeft hier zelf niks van te merken, vaak ben je niet ziek. Helaas kun je wel andere mensen besmetten via je bloed, bijvoorbeeld bij een donatie. De testen die uitgevoerd worden bij bloeddonatie zijn erg betrouwbaar. De kans dat een een patient besmet wordt door een donatie is dus heel klein. Als Sanquin in je bloed infectieziekten tegenkomt, wordt je altijd persoonlijk ingeticht.
Aanmelden
Ben je geïntereseerd om bloeddonor te worden? Je kunt je aanmelden door Aanmelden donor te klikken! Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Donor Servicelijn via 088-7308686.